Korte uitleg
Slagaders of arteriën brengen bloed en zuurstof van het hart naar de spieren van de benen. Door roken, suikerziekte, hoge bloeddruk, cholesterol of erfelijke aanleg kan slagaderverkalking optreden.
De kalk vormt vernauwingen in de bloedvaten, die uiteindelijk helemaal kunnen dichtslibben. Zo komt de bloedaanvoer naar de benen in het gedrang en krijgen spieren onvoldoende zuurstof.
Welke symptomen vertonen mensen met verminderde bloedtoevoer naar de benen?
- 'etalagebenen' of claudicatio intermittens
- (nachtelijke) rustpijn
- koude, bleke voeten
- verdikte teennagels
- niet of traag genezende wonden
- gangreen (nood aan amputatie)
Mogelijke behandelingen van verkalkte slagaders :
Patiënten met slagaderverkalking dienen bepaalde medicatie te nemen, waaronder bloedverdunners en cholesterolremmers. Deze kunnen helpen om verdere aantasting te van de bloedvaten te voorkomen. Chirurgisch gezien zijn er twee mogelijkheden : een endovasculaire of klassieke behandeling.
Endovasculaire behandeling
Endovasculair wil zeggen dat we binnen in het bloedvat blijven. Alles gebeurt via een prik in de lies. Daarlangs wordt een fijn draadje, ballon of stent naar binnen gebracht en opgeblazen. Daarom spreekt men van ‘doorblazen’. Er wordt niet gesneden, er is geen litteken. Lokale verdoving is mogelijk en patiënten blijven meestal slechts één nacht opgenomen.
Klassieke behandeling
Onder ‘klassieke’ behandelingen verstaan we operaties waarbij er een incisie wordt gemaakt. Het bloedvat in de lies of het been wordt opgezocht en opengesneden. Dan kunnen we het bv. uitruimen (weghalen van de kalk) of bypassen (overbruggen). Voor dit soort ingreep moet de patiënt volledig slapen, opname duurt meestal enkele dagen.
In de brochures hieronder vindt U meer uitgebreide informatie over ontstaan, klachten en de verschillende mogelijkheden voor behandeling van vernauwde of verstopte bekken- en beenslagaders. Voor nazicht van de bloedvaten en eventueel voorstel tot behandeling kan U een afspraak maken op één van onze drie locaties.