uitzetting slagaders

Vernauwde of verstopte bekken- en beenslagaders


Slagaders of arteriën brengen bloed en zuurstof van het hart naar de spieren van de benen. Door roken, suikerziekte, hoge bloeddruk, cholesterol of erfelijke aanleg kan slagaderverkalking optreden.

De kalk vormt vernauwingen in de bloedvaten, die uiteindelijk helemaal kunnen dichtslibben. Zo komt de bloedaanvoer naar de benen in het gedrang en krijgen spieren onvoldoende zuurstof.

Welke symptomen vertonen mensen met verminderde bloedtoevoer naar de benen?

  • 'etalagebenen' of claudicatio intermittens
  • (nachtelijke) rustpijn
  • koude, bleke voeten
  • verdikte teennagels
  • niet of traag genezende wonden
  • gangreen (nood aan amputatie)

Mogelijke behandelingen van verkalkte slagaders :

Patiënten met slagaderverkalking dienen bepaalde medicatie te nemen, waaronder bloedverdunners en cholesterolremmers. Deze kunnen helpen om verdere aantasting te van de bloedvaten te voorkomen. Chirurgisch gezien zijn er twee mogelijkheden : een endovasculaire of klassieke behandeling.

Endovasculaire behandeling

Endovasculair wil zeggen dat we binnen in het bloedvat blijven. Alles gebeurt via een prik in de lies. Daarlangs wordt een fijn draadje, ballon of stent naar binnen gebracht en opgeblazen. Daarom spreekt men van ‘doorblazen’. Er wordt niet gesneden, er is geen litteken. Lokale verdoving is mogelijk en patiënten blijven meestal slechts één nacht opgenomen.

Klassieke behandeling

Onder ‘klassieke’ behandelingen verstaan we operaties waarbij er een incisie wordt gemaakt. Het bloedvat in de lies of het been wordt opgezocht en opengesneden. Dan kunnen we het bv. uitruimen (weghalen van de kalk) of bypassen (overbruggen). Voor dit soort ingreep moet de patiënt volledig slapen, opname duurt meestal enkele dagen.

In de brochures hieronder vindt U meer uitgebreide informatie over ontstaan, klachten en de verschillende mogelijkheden voor behandeling van vernauwde of verstopte bekken- en beenslagaders. Voor nazicht van de bloedvaten en eventueel voorstel tot behandeling kan U een afspraak maken op één van onze drie locaties.

Veelgestelde vragen


Waarom spreekt men van 'etalagebenen'?

Door vernauwingen of verstoppingen op de bloedvaten naar de benen krijgen deze te weinig bloed. Vooral bij het stappen krijgen de spieren zo onvoldoende zuurstof. Er ontstaat een krampachtige pijn, die vermindert door even te blijven staan. Sommige patiënten proberen de klachten te maskeren door telkens voor een etalage van een winkel te blijven staan.

Moet ik volledig in slaap voor de operatie?

Voor vernauwde of verstopte bekken- en beenslagaders zijn verschillende behandelingen mogelijk. Indien er wordt gewerkt via een prik in de lies, kan de operatie onder lokale of volledige verdoving gebeuren. Voorwaarde voor lokale verdoving is wel dat u goed stil kan blijven liggen. Indien een incisie in lies of been nodig is, gebeurt dit steeds onder algemene verdoving.

Blijft een ballon na de operatie in mijn lichaam achter?

Neen. De ballon waarmee de bloedvaten worden open geblazen, blijft niet in het lichaam achter. Soms is het echter nodig om een stent te plaatsen. Een stent is een stukje metaal dat wel blijft zitten, bedoeld om het bloedvat langdurig open te houden.

Moet ik na de operatie speciale medicatie nemen?

Elke patiënt met slagaderverkalking dient medicatie te krijgen. Enerzijds om de aantasting die er is te stabiliseren, anderzijds om verdere schade (aan de benen, maar ook aan hart en hersenen) te voorkomen. Daarom krijgen bijna alle patiënten een aspirine (bloedverdunner) en statine (cholesterolverlager). Afhankelijk van de toestand van uw bloedvaten en de operatie die u onderging wordt hieraan Clopidogrel (een extra bloedverdunner) en/of Fraxiparine (‘spuitjes tegen flebitis’) toegevoegd.

Hoe snel ben ik na de operatie terug op de been?

Indien er wordt gewerkt via een prik in de lies, verlaat u daags na de ingreep het ziekenhuis. U bent onmiddellijk mobiel en mag alles doen behalve grote fysieke inspanningen gedurende twee weken. Bij een klassieke operatie, waarbij één of meerdere incisies worden gemaakt, blijft u enkele dagen in het ziekenhuis. Stappen is nadien geen probleem, met fysieke inspanningen dient u drie weken te wachten.