Aders of venen in de benen hebben als functie het bloed omhoog te voeren richting hart. Daarvoor hebben ze kleine terugslagklepjes. Wanneer deze niet goed werken treedt terugvloei op en spreken we van spataders of varices. De oorzaak is vaak erfelijk maar ook rechtstaand werk en zwangerschappen spelen een rol. Op de dienst Thorax- en Vaatheelkunde AZ Oudenaarde zijn we gespecialiseerd in de aanpak van alle soorten spataders. Hieronder worden de symptomen en mogelijkheden tot behandeling besproken.
Welke klachten geven spataders?
- zwaar vermoeid gevoel
- zeurende, doffe pijn
- cosmetische bezwaren
- (nachtelijke) krampen of rusteloze benen
- gezwollen benen en dikke enkels
- eczeem of verkleuringen van de huid
- aderontsteking (flebitis), klontervorming, bloedingen
- veneuze zweer (ulcus cruris venosum) of open been
Mogelijke behandelingen van spataders :
De behandeling van spataders is afhankelijk van hun uitgebreidheid en plaats. Ook de voorgeschiedenis en soms persoonlijke voorkeur van de patiënt zijn bepalend. Het probleem wordt op de eerste consultatie volledig in beeld gebracht met een duplex - echografie. Zo streven we steeds naar een persoonlijke aanpak op maat van elke patiënt. Deze kan bestaan uit één of meerdere van de volgende mogelijkheden:
Radiofrequentie ablatie (dichtbranden)
Dit gebeurt via een fijne catheter die naar binnen wordt gebracht met een prik onder de knie en opgeschoven tot in de lies. De zieke ader wordt zo van binnenuit dichtgeschroeid. Er wordt niet gesneden en geen wonde gemaakt. U heeft hiervan algemeen gesproken zeer weinig last. De ingreep vindt plaats in het operatiekwartier onder ruggenprik of algemene verdoving. U hoeft niet te overnachten in het ziekenhuis.
Klassieke behandeling (stripping)
Via een kleine incisie in de lies of kniekuil wordt de zieke ader afgebonden. Met behulp van een plastieken draad of stripper halen we de zieke ader uit. De ingreep vindt plaats in het operatiekwartier onder ruggenprik of algemene verdoving. U hoeft niet te overnachten in het ziekenhuis.
Echogeleide foamsclerose (schuimbehandeling)
We prikken de ader aan en spuiten schuim of foam in, gemaakt van vloeistof (etoxysclerol) en lucht. Dit veroorzaakt lokaal een steriele ontstekingsreactie waardoor de bloedvatwand zal verkleven en de ader komt dicht te zitten.
Er zijn geen incisies of wonden. De techniek wordt ambulant uitgevoerd op de consultatie : er is geen verdoving nodig, u kan meteen naar huis en er is geen werkonbekwaamheid.
Sclerotherapie (droogspuiten)
Geschikt voor de fijnste adertjes of spider naevi, die we aanprikken en inspuiten met etoxysclerol. Daarop gaan de adertjes dichtzitten en verdwijnen.
Er zijn geen incisies of wonden. De techniek wordt ambulant uitgevoerd op de consultatie : er is geen verdoving nodig, u kan meteen naar huis en er is geen werkonbekwaamheid.
Flebectomies volgens Müller (trapsgewijze excisies)
Geschikt voor kleine en middelgrote spatadertjes die vlak onder de huid liggen. Via sneetjes van 1 à 2 millimeter worden deze met een speciaal instrument verwijderd. De ingreep vindt plaats in het operatiekwartier onder ruggenprik of algemene verdoving tijdens een dagopname.
In de brochures hieronder vindt U meer uitgebreide informatie over ontstaan, klachten en de verschillende mogelijkheden voor behandeling van spataders. Voor nazicht van uw benen en eventueel voorstel tot behandeling kan U een afspraak maken op één van onze drie locaties.