Korte uitleg
Abnormale uitzettingen of aneurysma's zijn uitstulpingen en dus zwakke plekken van de slagaderwand. Ze kunnen overal in het lichaam voorkomen: het vaakst in de hersenen, buikslagader en kniekuil. Meestal geven ze geen last. De meeste mensen met een aneurysma zijn zich hier niet van bewust.
Aneurysma ’s kunnen plots barsten wat gepaard gaat met hevige bloeding en vaak fataal is. Vanaf een bepaalde diameter is het dan ook aangewezen om aneurysma's preventief te behandelen, om barsten te voorkomen.
Wat zijn de oorzaken van aneurysma's?
- ouderdom
- mannelijk geslacht
- slagaderverkalking door suikerziekte, roken, hoge bloeddruk of cholesterol
- erfelijke bindweefselaandoeningen zoals het syndroom van Marfan
- ontsteking van de bloedvatwand (vasculitis)
- infectie met bv. Salmonella
Mogelijke behandelingen van aneurysma's :
Therapie is steeds chirurgisch en hangt af van de plaats en vorm van het aneurysma. Er zijn twee mogelijkheden :
Endovasculaire behandeling
Endovasculair wil zeggen dat we binnen in het bloedvat blijven. Alles gebeurt via een prik of klein sneetje in de liezen. Hierlangs wordt een beklede stent of endoprothese geplaatst. De druk wordt zo van de bloedvatwand gehaald en het risico op barsten daalt drastisch. Deze operatie gaat gepaard met weinig hinder voor de patiënt en opname duurt gemiddeld drie dagen.
Klassieke behandeling
Bij de klassieke behandeling wordt een grote snede gemaakt in de buik. Hierlangs wordt de buikslagader vervangen door een kunststof rechte buis of een buis met twee pijpjes voor de benen, een zogenaamde broekprothese. Deze operatie is zwaarder en patiënten zijn gemiddeld een week opgenomen.
Behandeling
In de brochures hieronder vindt U meer uitgebreide informatie over ontstaan, klachten en de verschillende mogelijkheden voor behandeling van abnormale uitzettingen van de slagaders. Voor nazicht van de bloedvaten, diagnose en eventueel voorstel tot behandeling kan U een afspraak maken op één van onze drie locaties.